• Joy Serier

Is 'jobhoppen' de nieuwe trend?


Uit onderzoek van CVster blijkt dat jongeren sneller wisselen van baan. De zogenaamde jobhoppers zijn vooral jongeren tussen 15 en 25 jaar die een startersfunctie of een bijbaantje hebben. Van 15-jarigen is het wellicht niet verrassend dat ze wisselen van verschillende baantjes: valt er ergens meer geld te verdienen of is de werkplek hipper, dan zeggen jongeren massaal de ene bijbaan op om bij de andere aan de slag te gaan. (Metronieuws, 2019).Toenemende werkgelegenheid

Ongeveer een derde van de jongeren die van beroep wisselt is jonger dan 25 jaar (NRC, 2018). Door de toegenomen werkgelegenheid wisselen jongeren niet alleen makkelijker, maar ook sneller. Je kunt gewoon wisselen van bijbaantje zonder bang te zijn dat je werkloos raakt. Er zijn toch genoeg vacatures te vinden, waarom zou je dan nog bij die saaie supermarkt blijven werken? Jongeren houden tegenwoordig ook van meer flexibiliteit binnen hun bijbaan. Er is zelfs een groep die twee bijbaantjes tegelijk neemt. Ze werken bijvoorbeeld overdag in een winkel en gaan avonds aan het werk in de horeca. (Metronieuws, 2019).


Na de studie

Jongeren zijn rond hun 22ste en 23ste meestal afgestudeerd. Na hun studie wisselen ze nog vaak van beroep (NRC, 2018). De reden hiervoor is volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen (2019) dat de jeugd de eerste jaren meer kennis en ervaring op de arbeidsmarkt wilt doen. Door rond te kijken hopen afgestudeerde jongeren bij andere werkgevers mooiere kansen te krijgen. Ze willen niet vijf jaar lang bij hetzelfde bedrijf werken om vervolgens nog steeds in dezelfde positie te verkeren (Metronieuws, 2019).


Hoogopgeleiden wisselen vaker van beroep

Het blijkt dat hoogopgeleiden vaker wisselen van beroep dan laagopgeleiden. 10,6 procent tegenover 6,2 procent. Volgens van Mulligen (2018) komt dit doordat hoogopgeleiden meestal meer taken hebben binnen een bedrijf. Hierdoor kunnen ze ook makkelijk andere taken aanpakken bij andere bedrijven. Laagopgeleiden hebben daartegenover meestal een taak binnen een bedrijf en zullen daarom ook minder snel van baan wisselen met een andere functie.


Werknemers en jobhoppers

Werkgevers hadden vroeger veel kritiek op het fenomeen ‘jobhoppen’. Tegenwoordig neemt de hoeveelheid felle kritiek gestaag af. Volgens Pichel (2019) zien met name jonge werkgevers een meerwaarde in de ‘jobhoppers’. Zij begrijpen niet alleen wat de generatie zoekt, maar zien ook in dat de opgedane ervaring bij verschillende werkgevers van meerwaarde kan zijn. Vooral traditionele bedrijven moeite hebben met deze nieuwe generatie die steeds wisselt van baas. En niet alleen de traditionele werkgevers, ook de meeste werknemers hangen niet de vlag uit bij de zoveelste ‘nieuweling’. Inwerken kost tijd en laat tijd nou net iets zijn wat de meeste medewerkers standaard tekort komen (Metronieuws, 2019).


Jongeren zijn dus flexibel en kiezen voor veel werkervaring. Ze willen veel leren en zouden graag doorgroeimogelijkheden willen zien binnen een bedrijf. Al enig idee hoe jij zou omgaan met een jobhopper binnen jouw bedrijf?Metronieuws (7 oktober, 2019) Jongeren wisselen tegenwoordig sneller van baan. Geraadpleegd van: https://www.metronieuws.nl/start/2019/10/jongeren-wisselen-tegenwoordig-sneller-van-baan


NRC (14 maart, 2018) mensen durven weer van beroep te wisselen. Geraadpleegd van:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/14/mensen-durven-weer-van-beroep-te-wisselen-a1595541


0 keer bekeken

Adres:

Bezoek ons in onze studio's in Utrecht en Venlo.

FRGRND is onderdeel van:

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram