• Joy Serier

Waarom wij het manifest van Coalitie-Y supporten - maar het schrijnender wordt voor Generatie Z

Bijgewerkt op: 18 mei 2021

In het kort:

* Jongerenbeweging Coalitie-Y overhandigde maandag hun manifest aan premier Rutte

* Ze komen op voor een betere toekomst voor jongeren in Nederland, omdat ze op verschillende vlakken onder druk staan (leenstelsel, flexibiliseren arbeidsmarkt, woningtekort, klimaat, studiestress)

* Generatie Z wordt niet benoemd in dit manifest, maar wij denken dat vooruitdenken en proactief in gesprek gaan met deze doelgroep nu al nodig is.Afgelopen maandag overhandigde jongerenbeweging Coalitie-Y (bestaande uit Generatie Y’ers) hun manifest voor een betere toekomst voor jongeren aan premier Rutte. Zo benoemen ze de toenemende druk om te presteren, studieschulden en krapte op de arbeidsmarkt. Hard nodig, denken wij, maar het gaat volledig voorbij Generatie Z (geboren 1995-2015), die al aan de deur klopt.


NOS 16 september 2019:
Er komt steeds meer druk te liggen op twintigers en dertigers. De studiedruk is hoog en jongeren hebben slechte vooruitzichten op de woning- en arbeidsmarkt.

Een van de punten van Coalitie-Y’s manifest is de arbeidsmarkt die onzekerder wordt. Minder vaste contracten, meer zzp’ers, een slinkende beroepsbevolking en ook nog eens geen pensioen. Dit alles heeft een grote impact op hoe werk wordt en zal worden ingericht. Ingrijpen is hard nodig, want de jongste generaties zijn van veel ontwikkelingen de dupe. Maar eerlijk gezegd komt deze discussie laat op gang. Als de werktoekomst van Generatie Y/Millennials (1981-1994) nu pas als urgent wordt gezien, wanneer wordt er dan aan Generatie Z (1995-2015) en haar aansluiting gedacht? Waar men op de werkvloer nog meer van gaat merken is de mismatch met behoeften en verwachtingen van Generatie Z.


Gen Z is een generatie opgegroeid in een economische crisis, in een wereld vol terreur en 24/7 toegang tot informatie en social media. Kortweg is deze groep realistisch en op zoek naar vastigheid in werk en groei. Daarnaast zijn ze gericht op een goed inkomen, het liefst ook met werk dat er toe doet. Ze willen een transparante werkcultuur en managementstijl en verwachten de flexibiliteit te hebben om op diverse plekken te werken. Kernwoorden bij Millennials zijn juist: parttime werken, leuke werksfeer, impact maken, erkend worden.
Uitdaging voor bedrijven: hoe en waar bereik je Generatie Z? Hoe maak je organisaties zichtbaar en aantrekkelijk voor deze doelgroep?  En, als je ze dan bereikt - hoe maak je jouw organisatie klaar voor een groep die nieuwe vormen van werk eist? Kortom: hoe gaat jouw organisatie meebewegen? Om te voorkomen dat Generatie Z uit frustratie traineeships links laat liggen of verlaat, of zelfs een onderneming start, moet er nu ingegrepen worden. Het zou jammer zijn als het bedrijfsleven zo’n ambitieus en getalenteerd cohort mist.


Onze reactie: meebewegen is geen keuze. Uiteindelijk zijn het Gen Y en Gen Z die in 2020 bijna 60% van de organisaties vormen en dus ook invloed hebben op de organisatie van de toekomst. En die invloed wordt snel groter nu Gen Z de arbeidsmarkt begint te bestormen. Het wordt dus aandacht geven en ruimte maken voor de behoeften, eisen en urgente zaken van deze nieuwe groep werknemers.


Wij roepen BV Nederland op om preventief om tafel te gaan met Generatie Z. Om dit keer wel op tijd te handelen. Terwijl het huidige kabinet wordt opgedrongen aandacht te geven aan Generatie Y, zou het werkgevers goed doen om te gaan luisteren naar een groep die ten onrechte nog over het hoofd wordt gezien. Generatie Z heeft heel wat te bieden, maar moet eerst maar eens worden begrepen. Doe er je voordeel mee future-proof bedrijven!


De voordelen van om tafel gaan met jullie nieuwste groep werknemers: #1 Je krijgt direct van de doelgroep te horen wat ze denken over jullie organisatie (= imago), jullie branding en communicatie. #2 Ze spreken duidelijke taal over hun behoeften en waarover ze zich zorgen maken. #3 Je krijgt vragen die niemand meer durft te stellen en antwoorden die meer ongezouten zijn dan je verwacht. #4 Ze dienen als een schaduw MT. Zien blind spots die worden vergeten.


FRGRND is een consultancybureau opgericht door Gen Z’ers en faciliteert directe gesprekken tussen Generatie Z en organisaties. Geïnteresseerd? Neem contact op via info@frgrnd.com. Aan tafel!Bronnen over Coalitie-Y:

https://coalitie-y.nl/onderteken-het-manifest/

https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/artikel/4847421/coalitie-y-klimaat-woningmarkt-banen

https://nos.nl/artikel/2301952-manifest-coalitie-y-druk-op-jongeren-moet-omlaag.html

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven