• Joy Serier

Dora (19): "De klimaatmars geeft mij het gevoel van kracht en vertrouwen”

Bijgewerkt op: 18 mei 2021

In het kort In deze serie interviewt Joy Serier de Humans of Gen Z. Jongeren onder 25 die hun weg naar hun toekomst aan het maken zijn. Ieder op hun manier, met een eigen bak aan ervaringen en herinneringen. Dit zijn hun verhalen.


Dora (19) studeert aan de hogeschool van Journalistiek in Utrecht. In haar vrije tijd speelt ze graag viool en spreekt ze af met vriendinnetjes. Afgelopen week liep ze mee in de Klimaatmars in Den Haag.


Dora (links) met haar vriendinnen tijdens de Klimaatmars op 27 september

“Mijn passie voor het klimaat heb ik door mijn moeder gekregen. Zij heeft zich hier altijd mee bezig gehouden en ze vind het nog steeds erg belangrijk. In januari 2017 ben ik begonnen met het stoppen van vlees eten. Ik merkte dat ik het eigenlijk niet miste en heb het doorgezet. Vanaf toen heb ik me ook veel meer bezig gaan houden met het klimaat.

Waarom ik staak

Ik staak omdat ik vind dat er veel meer aandacht moet komen voor het klimaat. Als er namelijk niet op tijd iets verandert kan dit heftige gevolgen hebben voor de dieren en de mensheid. Door met zo een groot mogelijke groep te staken wil ik indruk maken op de samenleving en de politiek. Er moet iets gebeuren voordat mijn generatie straks geen kansen meer heeft in deze wereld.

Klimaatmars

De klimaatmars had een grote opkomst. Alles was goed geregeld en duidelijk te vinden. Veel jongeren hadden spandoeken en borden bij zich met toffe teksten erop zoals ‘There is no planet B’. Politieke leiders zoals Jesse Klaver liepen ook mee het is goed dat ze erbij waren maar wat ze zeggen moeten ze wel waarmaken.


We kunnen met z'n allen iets doen

Ik vind het belangrijk om mee te lopen met de staking omdat ik zo het gevoel heb dat we met z'n allen iets kunnen doen. We lopen samen deze klimaatmars en we hebben hetzelfde doel. Dit geeft mij een gevoel van kracht en het vertrouwen dat we dit probleem kunnen veranderen.

Geen goed milieu is geen economie

Door te staken hoop ik dat de Nederlandse overheid nog veel meer doet om de extreem slechte klimaat omstandigheden te verbeteren. Ik denk dat grote leiders moeten inzien dat niet alles draait om de economie want zonder een goed milieu is die economie nergens te bekennen. Het is van belang dat ze gaan inzien dat er echt verandering moet komen en dit kunnen wij blijkbaar alleen maar bereiken door te staken.

Weg met die plastic tassen

Ik zou zeker een aantal dingen kunnen opnoemen die de Nederlandse overheid zou moeten veranderen. Iets eenvoudigs als een plastic tas kopen in de supermarkt zou al verboden moeten worden. Zorg er maar voor dat de klanten hun eigen boodschappentas zo vaak mogelijk recyclen. Daarnaast vind ik dat de overheid zeker een vliegtax moet opleggen. Dit is belasting die je dan moet betalen bovenop je vliegticket omdat vliegen erg slecht is voor het milieu. Zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen maar uiteindelijk is het de overheid die dit moet uitvoeren.

Wat doe ik voor een goed klimaat?

Zelf ben ik gestopt met vlees eten. Daarnaast shop ik minder vaak nieuwe kleding en koop ik kleren liever tweedehands zodat ik niet te veel consumeer. Ook ga ik liever op fietsvakantie dan dat ik naar een ver land vlieg. Vliegen is zo slecht voor het milieu dat ik het zo veel mogelijk probeer te vermijden. Ik heb zelf niet echt vrienden die iets doen aan het klimaat maar ze zijn zich wel bewust van de slechte omstandigheden. Ik vind best dat je een keertje een reis mag maken naar een ver land en je hoeft van mij ook niet te stoppen met vlees eten. Als je je maar bewust bent van de nadelen voor het milieu.

Wat ik wil meegeven

Aan mijn leeftijdsgenoten wil ik meegeven dat ze iets bewuster en zuiniger moeten omgaan met deze wereld. Daarnaast hoop ik dat ze stemmen op goede politieke partijen die voor klimaatverbetering zijn. Want uiteindelijk is de politiek de enige macht die echt het verschil kan maken. Ik heb het vertrouwen in een goede afloop, zolang wij maar blijven strijden voor het klimaat worden de ogen uiteindelijk wel geopend”.


FRGRND faciliteert een direct gesprek tussen Generatie Z en organisaties. Geïnteresseerd? Aan tafel!

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven