• Teun den Dekker

“Gen Z heeft meer behoefte aan een passievol bedrijf”

Jeroen (22) komt uit Apeldoorn en woont op kamers in Nijmegen. Hij studeert voor geschiedenisleraar en is voorzitter van de studievereniging. Daarnaast sport hij graag. In dit interview spreek ik Jeroen over zijn verwachtingen van en eisen binnen een baan.

“Ik studeer nu voor leraar geschiedenis. Ik vind het heel leuk om geschiedenis te studeren maar ik ben niet per se een wandelend geschiedenisboek. Ik ga daarom liever de richting op van het onderwijs. De bestuurlijke kant van het onderwijs lijkt me ook interessant, ik verdiep me hier ook meer in tijdens dit studiejaar. Welke richting ik later nog op wil in het onderwijs weet ik nog niet zo goed. Ik weet wel dat ik later op een school wil werken want werken met kinderen vind ik erg leuk om te doen.

Wat vind jij belangrijk aan de plek waar je later gaat werken?

“Ik vind het belangrijk om gelukkig te zijn op de plek waar ik werk. Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt en dat deed ik niet voor het geld maar omdat ik het leuk vond om mensen mooie verhalen over wijn te vertellen. Ik heb nu nog weinig uitgaven dus ik heb niet veel geld nodig. Later als ik misschien voor meer mensen zoals een gezin moet zorgen zoek ik wel liever een baan met een goed inkomen. Een vast contract binnen een bedrijf vind ik ook belangrijk, maar als je echt een grote kans krijgt om bijvoorbeeld iets compleets nieuws te doen zou ik het risico nemen om minder zekerheid te krijgen”.Wat heb jij er allemaal voor over om op een toffe plek te werken?

“In eerste instantie heb ik hier een hoge studieschuld voor over. Daarnaast vind ik het belangrijk om me breder te focussen op zaken naast mijn opleiding. Ik ben bijvoorbeeld bestuurslid van de studievereniging en dat zorgt voor veel verantwoordelijkheid. Ook mijn sociale media gebruik ik vooral voor werkdoeleinden. Ik gebruik het als een soort visitekaartje om aan bedrijven en organisaties te laten zien wat ik doe in het dagelijks leven. Ervaring opdoen naast je studie vind ik zeker een belangrijk onderdeel. Je maakt zo meer kans om aangenomen te worden bij een bedrijf dat je echt tof vindt”.

Waar heeft Generatie Z volgens jou behoefte aan binnen een bedrijf?

“Ik denk dat generatie Z veel behoefte heeft aan een passievol bedrijf. Dat betekent dat er op sociaal gebied meer interesse moet komen naar elkaar. Ik vind dat werknemer en werkgever beiden meer tijd voor elkaar moeten nemen. Ze zouden bijvoorbeeld ook in hun vrije tijd meer met elkaar kunnen optrekken door met elkaar een drankje te doen of uit eten gaan. Ik denk dat dit de band onder de collega’s ook veel sterker maakt.”

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven