• Joy Serier

Generatie Z & Fake news

Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Gen Z staat bekend als de generatie die veel te maken heeft met fake nieuws. Dit komt omdat deze generatie veel op het internet zit en dus ook veel te maken heeft met nieuws, ongeacht het nep of echt. Generatie Z vind het moeilijk om fake nieuws te herkennen. Dat komt omdat deze jongeren te veel in hun eigen bubbel zitten. Ze volgen veel nieuws dat te vinden is op sociale media en het internet, maar het objectieve nieuws dat in de kranten staat en op tv voorbij komt volgen ze amper nog. Hierdoor kunnen deze jongeren niet goed inzien wat nou klopt en wat niet. Gen Z’er Owen beweert dat hij wel onderscheid kan maken tussen echt of nep nieuws. Daarom wilden wij van hem weten hoe hij dit precies doet.


(Owen 16) zit in zijn laatste jaar van de middelbare school. In zijn vrije tijd gaat hij graag naar festivals en spreekt hij af met vrienden. Hij ziet zichzelf in de toekomst graag aan het werk in de ICT branche. Owen gaat er nooit meer gelijk van uit dat iets echt waar is. Hij zegt zelf dat hij al vaak heeft meegemaakt dat dingen niet kloppen op het internet. Daarom doet hij altijd extra onderzoek voordat hij echt iets gelooft.


Sociale media en Fake nieuws

“Ik merk vooral dat er op sociale media veel nep nieuws wordt verspreid. Dit komt omdat je op sociale media eigenlijk van alles kan plaatsen. Er is niemand die je tegen houdt. Als ik een nieuwsbericht op sociale media zie staan wil ik eerst checken of het echt waar is. Ik bekijk dan eerst de reacties onder het nieuwsbericht. Daarna zoek ik op het internet of ik hetzelfde nieuws kan terugvinden met dezelfde informatie en feiten. Zo kan ik voor mezelf achterhalen of het nieuws wat ik op sociale media ben tegen gekomen echt waar is”.


Ik blijf altijd onderzoek doen

“Ik vind het altijd belangrijk om genoeg onderzoek te doen naar nieuws. Dat geldt ook voor het nieuws dat op officiële nieuwswebsites staat. Soms vind ik namelijk dat er niet genoeg naar bronnen is gezocht of dat er maar naar één bepaalde groep mensen wordt geluisterd. Er wordt dan te snel een conclusie getrokken en dat vind ik niet terecht. Nieuws waarbij er maar vanuit een perspectief naar iets wordt gekeken is voor mij ook nepnieuws ongeacht het op NOS of RTL Nieuws staat”.Mijn eigen ervaring

“Mijn nieuwsgierigheid naar de waarheid achter nieuwsartikelen is begonnen op mijn 12e. Ik begon toen net sociale media te gebruiken en ik keek vaak naar youtube video’s. Ik merkte toen dat youtubers vaak clickbait gebruiken om er voor te zorgen dat jongeren naar hun video’s gaan kijken. Ik klikte bijvoorbeeld op een video waarin stond dat iemand ernstig ziek was. Toen ik de video ging kijken bleek alles uiteindelijk veel minder erg te zijn en had die persoon gewoon een klein griepje. Later merkte ik ook dat dit veel gebeurde in nieuwsartikelen op sociale media. Als de titel van het artikel maar schokkend genoeg is, klikken de meesten op het bericht. Vanaf toen ben ik meer gaan letten op wat nou echt of nep is op sociale media”.

Verder kijken dan je neus lang is

“Ik denk dat de jeugd van tegenwoordig altijd helder moet blijven nadenken. Het is altijd belangrijk om te achterhalen waar het nieuws nou vandaan komt. In dit mediatijdperk weet je nou eenmaal nooit of iets echt of nep is. Dit is natuurlijk vervelend maar we moeten toch een manier vinden om deze onduidelijkheid te doorbreken”.

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven