• Joy Serier

“Tegenwoordig is het niet heel aantrekkelijk om leraar te worden”

Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Fleur (20) komt uit een klein dorpje in Brabant. Ze is op haar 18e verhuisd naar Nijmegen om verder te studeren. In haar vrije tijd voetbalt ze graag. In dit interview in de serie ‘Gen Z&’ spreken we Fleur over haar studie en toekomstplannen.

“Ik wilde altijd al leraar worden”

Ik wist vroeger altijd al dat ik leraar wilde worden. Ik wist alleen nog niet precies wat voor leraar. Nadat ik geslaagd was voor mijn mavo-diploma wist ik het zeker. Ik wilde lesgeven gaan geven aan mavo-leerlingen omdat ik zelf ook een erg leuke tijd heb gehad op de mavo. Omdat ik graag docent wilde worden op de middelbare school moest ik bedenken in wat voor vak ik les wilde geven. Na de open dag van de opleiding geschiedenisleraar werd ik overtuigd om te gaan voor dit vak. Tot nu toe vind ik dit nog steeds een erg leuke opleiding en ga ik zeker met plezier naar school.

“Ik maak erg lange dagen”

Ondanks dat ik mijn studie erg leuk vind zou er toch iets veranderd kunnen worden. Ik vind zelf namelijk dat ik erg lange schooldagen heb. Vaak zijn het dagen van 9 tot 6. Hierdoor heb ik minder tijd om te werken en mijn hobby’s uit te oefenen. Als we net als op de universiteit meer thuiswerkdagen zouden krijgen, dan zou ik ook meer tijd hebben voor andere dingen. Dit is zeker iets waar hogescholen over na mogen denken.


“Weinig kans op de banenmarkt”

Na mijn studie wil ik liever niet meer doorleren en ben ik van plan om gelijk een baan te zoeken. Toch denk ik dat ik na mijn studie weinig kans heb op een baan. Op de mavo zijn er namelijk niet veel geschiedenisdocenten nodig. Er zijn meestal maar een of twee docenten die in dit vak lesgeven. Als ik verder zou studeren als geschiedenisleraar voor de havo en het vwo dan zou ik wel meer kans hebben op een baan. Toch zie ik het niet zitten om mijn passie voor mavo-leerlingen te laten lopen. Ik doe dan toch liever iets wat ik echt leuk vind in plaats dat ik met tegenzin naar mijn werk ga.

“Je moet zeker sterk in je schoenen staan”

Ondanks dat er weinig vraag is naar een mavo geschiedenisleraar zijn er toch veel basisscholen en middelbare scholen die een leraar tekort hebben in andere vakken. Ik denk dat dit komt omdat het tegenwoordig niet heel aantrekkelijk is om leraar te worden. Leraren verdienen ten eerste erg weinig voor het werk wat ze doen. Ze zijn namelijk niet alleen maar op school aan het werk, maar thuis zijn ze meestal ook nog bezig met nakijken en huiswerk beoordelen. Je moet dus echt geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Daarnaast wordt er veel van je verwacht als leraar. Elke ouder wilt namelijk dat zijn eigen kind zo veel mogelijk aandacht en hulp krijgt. Als hun kind niet genoeg aandacht krijgt, zijn ouders vaak snel ontevreden. Daarnaast zijn de leerlingen van tegenwoordig ook erg brutaal. Het gebeurt regelmatig dat een klas de leraar wegpest of overmeestert. Daarom vind ik eigenlijk dat er een selectie moet komen voor de lerarenopleiding. Een selectie op de opleidingen zou ervoor kunnen zorgen dat er alleen personen worden uitgekozen die sterk genoeg in hun schoenen staan. Dit zou kunnen voorkomen dat leraren niet een heel jaar met een burn-out thuis blijven zitten en niet worden gemist op school.

“Ik heb genoeg discipline om een klas te runnen”

Zelf zou ik denk ik wel door een leraren selectie heen komen. Ik denk dat ik genoeg discipline heb om een klas te runnen en de leerlingen onder de duim te houden. Ik denk dat je een goed balans moet hebben tussen vrije en serieuze momenten. Als in: je bent verplicht om het eerste half uur naar mij te luisteren en daarna mag je zelf weten wat je doet.

150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven