• Joy Serier

Top 5 feiten over Generatie Z en werk

Bijgewerkt op: 18 mei 2021

In het kort

#1 Passie is het belangrijkst binnen een baan, wat Gen Z betreft. #2 In een onzekere wereld, zijn baanzekerheid en doorgroeimogelijkheden extreem belangrijk.

#3 Generatie Z is zich bewust van het milieu en wilt graag de wereld verbeteren, ook middels een baan. #4 Als Digital Natives vloeien offline en online in elkaar over. Het versterkt elkaar. #5 Gen Z behoeft een andere aanpak wat betreft recruitment en binden.Generatie Z en werk - er is veel over geschreven. Ze zouden bijvoorbeeld heel erg uitzijn op duidelijke, directe feedback in plaats van wachten op een halfjaargesprek. Zo zijn er nog tig feitjes over Gen Z en Werk te vinden. Wij onderzochten de drie meest interessante en recente onderzoeken over Gen Z en werk - Marketingfacts (2018), YoungCapital (2018) en BAAZ (2019).


Generatie Z: De generatie die geboren is tussen 1995 en 2015. Terwijl velen van hen de dagen nog in de school- of studiebanken doorbrengen, vloeien de oudsten nu de arbeidsmarkt op. En hoe. Deze jongeren zijn namelijk erg ambitieus en hebben erg veel doorzettingsvermogen. Ze willen hun werk zo goed mogelijk doen en zijn ijverig. Daarnaast zijn ze bewust of zelfs actief bezig met milieuvervuiling en houden ze zich bezig met actuele onderwerpen in de maatschappij, zoals actiegroep Coalitie-Y (Marketingfacts, 2019).

DE KLOOF

Er zijn meerdere generaties op de werkvloer te vinden en nee, nieuw is dit niet. Maar de storm die eraan zit te komen gaat het een en ander op de schop gooien. Op dit moment is er namelijk een kloof tussen de behoeftes van Generatie Z en de werkgevers volgens BAAZ (2019). In dit artikel worden de belangrijkste normen en waarden van Generatie Z op de werkvloer voor jou op een rijtje gezet.

#1 PASSIE EN #2 ZEKERHEID

Deze jongeren vinden het allerbelangrijkst om een baan te vinden waar ze hun passie in kwijt kunnen. Een thema wat hen boeit, waar ze eventueel zelf mee te maken hebben (gehad). Een baan waar ze hun talenten kunnen laten zien en kunnen doorgroeien zijn voor hen van belang. Op de tweede plek komt een baan die veel zekerheid biedt wat betreft werktijden en vaste contracten. Waar dat vandaan komt? Gen Z'ers zijn opgegroeid midden in de economische crisis die in 2008 begon. Ook mede door haat en terreur om hen heen te zien, zijn de Digital Natives bewust van de onstabiliteit van het leven. Door dit te zoeken in een baan, hebben ze een gevoel van controle. Ook vindt 72% van de Gen Z ‘er het belangrijk om een baan te vinden waar ze vrijheid hebben, zelf de werktijden mogen beslissen en hun ideeën mogen aandragen (YoungCapital, 2018).#3 GOED SALARIS BETEKENT ZELFSTANDIGHEID

Opvallend is dat de helft van de generatie het belangrijk vindt om te werken binnen een bedrijf dat een goed salaris belooft. Met een goed salaris kan deze generatie rooskleurig naar de toekomst kijken en zelfstandig op eigen benen staan volgens Marketingfacts (2018).


#4 WERELDVERBETERAARS

Deze jeugd is veeleisend wat betreft een betere wereld, ook op gebied van werk. Zo blijkt uit onderzoek van YoungCapital (2018) dat Gen Z eist van hun werkgever dat bij sprake van productie dit milieuvriendelijk gebeurt. En, er geen kinderhandjes gebruikt worden. Het is een generatie die zich erg bewust is van zijn of haar omgeving - ze willen graag helpen de wereld te verbeteren, hoe klein de bijdrage dan ook. Bijdragen aan bedrijven die slecht zijn voor de maatschappij en het milieu is voor hen echt een dealbreaker (YoungCapital ,2018).


#5 DIGITAAL = ALLES Gen Z ademt digitaal zijn. Sterker nog, offline en online zijn voor hen met elkaar verweven. Ze groeide op toen internet net commercieel werd. Ze maakte Hyves, Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram mee. En ze hebben een sterke mening over wat echt en fake is. Wat een #ad is en wat oprecht uit het hart komt. Sommigen hebben zelfs een persoonlijk EN publiek account, om zo bepaalde dingen groots en andere dingen intiemer te delen.

Joy (18): Ik ervaar dat mijn leeftijdsgenoten en ikzelf echte doorzetters zijn en het belangrijk vinden om goed werk te leveren. Dit zie ik vooral gebeuren tijdens mijn studie maar ook in bijbanen. Mijn vrienden zitten zeker niet stil en vinden het belangrijk om op een plek te werken waar ze in de toekomst veel kunnen groeien en bereiken. Ambitie betekent veel voor ons. Omdat wij als generatie vooral zijn opgegroeid met sociale media en internet kunnen we hier extreem goed mee overweg - sterker nog, ik kan niet zonder haha. Digitaal zou dus echt in mijn werk terugkomen. Wij kunnen binnen een bedrijf veel betekenen voor de socials en de promotie hiervan.

generatie z, gen z, arbeidsmarkt, recruitment
Joy (18) over haar belevingswereld als Gen Z'er

Voor een organisatie is het even schakelen om in te zien dat wij daadwerkelijk een andere belevingswereld hebben dan Millennials of de huidige managers, Generatie X'ers. Dit denken, dit gedrag en deze behoeften vloeien door op de werkvloer. Om Gen Z te vinden, binden en boeien moet de knop wel om, zeker wat betreft recruitment en binden. Wat doet jullie organisatie aan Generatie Z begrijpen en boeien?


FRGRND maakt zich hard voor een direct gesprek tussen Generatie Z en organisaties. Geïnteresseerd? Neem contact op via info@frgrnd.com. Aan tafel!


Bronnenlijst:

YoungCapital. (2018 4 april) Gen Z droomt van geld verdienen. Geraadpleegd van:https://www.youngcapital.nl/nieuws-archief/gen-z-droomt-van-geld-verdienen-incl-infographic

Marc Loo. (2019 11 augustus) Generatie Z meld zich. Geraadpleegd van:https://www.baaz.nl/generatie-z-meldt-zich

Marit Rooijakkers.( 2018 23 augustus) Generatie Z gaat aan het werk. Geraadpleegd van:https://www.studytube.nl/blog/generatie-z-gaat-aan-het-werk-dit-moet-je-weten-over-deze-jonge-medewerkers

249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven